Spreekuur assistentes

Injecties toedienen

De assistentes dienen injecties toe die door de huisarts (of specialist) zijn voorgeschreven. U kunt hierbij denken aan vitamine B12 injecties, tetanusvaccinaties en de prikpil. Voor een dergelijke toediening moet u een afspraak maken op het spreekuur van de assistentes.

Hechtingen verwijderen

Hechtingen worden op afspraak door de dokterassistente verwijderd. Zij zal daarbij beoordelen of de wond rustig is. Bij twijfel zal de huisarts dan meekijken en besluiten of de hechtingen verwijderd kunnen worden.

Oren uitspuiten

Indien u meent last te hebben van oorproppen, dan adviseren wij u om bij de huisarts op het spreekuur te komen voor inspectie van de gehoorgangen. Om het uitspuiten van de oren te vergemakkelijken moet u enkele dagen de oren druppelen met (sla-)olie of smerende oordruppels.

Bepaling van glucose gehalte (suiker)

Onderzoek naar en controle van suikerziekte (diabetes mellitus) is van groot belang. De assistentes kunnen het suikergehalte in het bloed meten. Dit gebeurt altijd in de ochtend en als u nuchter bent, dit betekend dat u na 22.00 uur de vorige dag niet gegeten mag hebben of suikerhoudende dranken heeft gedronken (water of thee/koffie zonder suiker en melk mag wel).

In de praktijk wordt de nuchtere glucose waarde bepaald met een vingerprik. Bij een verhoogde waarde wordt meestal de bepaling herhaald met onderzoek in het laboratorium.

Relevante informatie over suikerziekte vindt u onder andere op de website van de Diabetes Vereniging Nederland (DVN)